God Dethroned

Nieuw Album ‘Illuminati’ (07/02) Zet Bewind Van De Band Stevig Door!

BEILEN/NEDERLAND | God Dethroned Never Say Die! En dus heeft de band, op 07/02 via Metal Blade Records, een elfde studioalbum 'Illuminati' uitgebracht. De onveranderlijke kracht van de grootste black metal band uit Nederland komt helemaal tot uiting op het nieuwe album. Maar dit is niets nieuws voor de aanhang van God Dethroned. Sinds de oprichting (1991) in het dorp Beilen een flinke fanbase uitgebouwd en 10 studioalbums uitgebracht: van debuut 'The Christhunt' (1992) en 'Bloody Blasphamy' (1999) tot 'The Toxic Touch' (2006) en de comeback 'The World Ablaze' (2017). Henri Sattler's God Dethroned heeft inderdaad het betere werk afgeleverd sinds het album 'Seven Churches' van Possessed! Alle headbangers en 'devil horn' werpers kunnen gerust zijn: met Illuminatie zet de band haar onveranderlijke bewind door!

God Dethroned

Het Muzikale Proces Van ‘Illuminati’

Muzikaal gezien biedt 'Illuminati' het meest gevarieerde materiaal van God Dethroned tot nu toe. Met een verfijnde line-up (gitarist Mike Ferguson werd tijdens het schrijfproces vervangen door Dave Meester, ex-Apophys), schreef de band een album dat de kenmerkende brutaliteit behoudt en voortborduurt op ideeën die verwijzen naar cruciale nummers op vorige albums zoals 'Hating Life', 'Under A Darkening Sky' en 'The Wrong Side Of The Wire'. Om 'Illuminati' te schrijven, werkte Sattler voornamelijk samen drummer Michiel van der Plicht. Samen schreven ze het leeuwendeel van het nieuwe materiaal, weliswaar onder het kritische oog van Jeroen Pomper (bass) en Mike Ferguson die het nummer 'Eye Of Horus' schreef. De toegewijde legioenen van God Dethroned zullen nummers als 'Broken Halo', 'Satan Spawn' en 'Blood Moon Eclipse' duivels verrukkelijk vinden!

"'Illuminati' heeft sterkere nummers," zegt Sattler, waarbij Illuminati wordt vergeleken met 'The World Ablaze'. "We hebben veel geëxperimenteerd met zang. Afgezien van mijn gegrom/geschreeuw en dat van Jeroen, heb ik deze keer zelf de zuivere vocals ingezongen. We hebben ook grunt-on-tone-zang met een grunt, eigenlijk. Dit werd niet door mij gedaan, maar door Kevin Quilligan (Apophys). Dit voegt veel toe aan de sfeer. We hebben ook doorheen het hele album keyboards gespeeld, iets wat we helemaal niet hebben gedaan op 'The World Ablaze'. Ik denk dat we de grenzen van death metal hebben overschreden met dit album. Het is veel breder georiënteerd, maar het is moeilijk om er een echte tag op te plaatsen."

God Dethroned

Het Tekstuele Proces Van ‘Illuminati’

De tekstuele focus op 'Illuminati' is een stap verwijderd van het Wereldoorlog I-thema op 'Passiondale' (2006), 'Under The Sign Of The Iron Cross' (2010) en 'The World Ablaze' (2017). Horende dat fans Sattler smeekten om terug te keren naar de antichristelijke roots van God Dethroned, begon de band aan een reis naar het ontgraven van geheime religieuze genootschappen, verontrustende erotsche fotografiescènes, jaloerse engelen, gedwongen evangelisatie, demonische waanzin en natuurlijk ... het begeren en behagen van satansgebroed. Kortom, 'Illuminati' brengt God Dethroned terug naar zijn satanic roots zoals dit het geval was op 'The Grand Grimoire' (1997) en 'Into The Lungs Of Hell' (2003).

"De lyrics gaan terug naar de tijd waarin we songs tegen religie schreven", zegt Sattler, herinnerend aan de gloriedagen van priesters op spaken en bijbels die in vlammen uitbarsten. "Of, occulte thema's. Ik vond het de volgende logische stap. Deze keer hebben we een sfeer van vrijmetselarij ingebouwd in onze songs en visuals. De title track handelt trouwens over deze geheimzinnige sekte. Maar een nummer als 'Book Of Lies' gaat over gedwongen bekering, terwijl 'Spirit Of Beelzebub' het idee behandelt dat, ondanks wat we menen te weten, Satan nog steeds een groot deel van deze werled is! 'Gabriel' is gebaseerd op de film The Prophecy, die gaat over een tweede oorlog in de hemel. En 'Eye Of Horus' is wat verschillend, maar het betreft de Egyptische god Horus en de balans tussen goed en kwaad."

God Dethroned

Productie & Artwork Van ‘Illuminati’

De engineering van 'Illuminati' is van de hand van Sattler en God Dethroned soundman Ortrun Poolman. Het duo verzorgde ook de opnames van de drums van van der Plicht. Sattler bekommerde zich vervolgens over het engineering- en trackingroer voor de gitaren, bass, keyboards en zang. Dit alles kwam tot stand in het comfort van Sattler's thuisstudio, weg van tikkende klokken, labelvertegenwoordigers en budgetvergaderingen die vele studio's graag doorvoeren. M.a.w., Sattler had, zoals steeds, vrijwel de volledige controle. Vervolgens werd Hugo Alvarstein, een geluidstechnicus, gevraagd het album te masteren. Als deze productieformule zo goed werkte voor 'The World Ablaze', waarom dan geen tweede keer?

Met een cover van de Poolse artiest Michal 'Xaay' Loranc (Nile, Evocation) en gevuld met enkele van de sterkste God Dethroned songs tot op heden, Is 'Illuminati' vertrouwd met de principes van de death metal ... experimenteel waar het moet en ontmebaar van geest. Het is het soort album dat de band lof zal bezorgen en hen eerst doorheen Europa zal stuwen (met Obscura) en daarna doorheen Noord- en Zuid-Amerika in 2020. Wees gewaarchuwd ... videoclips voor de songs 'Book Of Lies', 'Spirit Of Beelzebub' en 'Illuminati' zijn reeds voltooid en nemen de gedoemden meteen terug naar de hel!

Illuminati

Tracklisting 'Illuminati'

01. Illuminati
02. Broken Halo
03. Book of Lies
04. Spirit of Beelzebub
05. Satan Spawn
06. Gabriel
07. Eye of Horus
08. Dominus Muscarum
09. Blood Moon Eclipse

Record Label

Metal Blade Records

Beschikbare Formats

CD & Vinyl
Digital / iTunes
Digital / Spotify
Digital / Google Play Music

Bandleden God Dethroned

Henri Sattler (Vocals/Guitar)
Michiel van der Plicht (Drums)
Jeroen Pomper (Bass/Vocals)
Dave Meester (Guitar)


Bronnen & Informatie

Website Facebook Instagram


Videoclip ‘Book Of Lies'


Videoclip ‘Spirit Of Beelzebub'


Videoclip ‘Illuminati'


TAGSIeperfest | MetalRage Belgium