Earth Crisis

Earth Crisis Speelt Op Revelation Fest 2020 (31/07 - 01/08)

AARSCHOT/BELGIË | Het Revelation Fest gaat dit jaar door op 31 juli en 1 augustus. De eerste bands zijn ondertussen ook al gekend en grote uitschieter is daarbij de legendarische hardcoreband Earth Crisis. Het in- en outdoor hardcore festival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats in JC De Klinker te Aarschot. Naast Earth Crisis hebben ook volgende bands reeds bevestigd: No Turning Back (NL), Redemption Denied (BE), XViciousX (BE) en Animal Club (BE). Prijzen en tickets zijn vooralsnog niet beschikbaar noch gekend. De affiche oogt nu al veelbelovend en het is uitkijken naar de volgende resem namen. Voor nu leggen we de focus op de band EARTH CRISIS!

Tim Scott

Over De Band Earth Crisis

Earth Crisis is een Amerikaanse hardcore band uit Syracuse, New York. De band was actief van 1989 tot 2001, hield het toen voor bekeken, maar herenigde zich in 2007. De band heeft acht studioalbums, drie compilaties, twee livealbums en zes muziekvideo's uitgebracht. Earth Crisis staat bekend als een voorvechter van de dierenrechten, het bevorderen van een veganistische levensstijl en het aan de tand voelen van sociale en politieke kwesties. De band is een cruciale schakel in het metalcore/hardcore genre en de vegan straight edge beweging.

De Beginjaren (1989-1995)

Earth Crisis, of wat uiteindelijk zou uitgroeien tot die band, werd opgericht in 1989 door Karl Buechner (toen bassist) en DJ Rose. Ze hadden mekaar leren kennen in de lokale skateboard scene. Rose werd zanger en de band, aanvankelijk 'Steel Pulse' genaamd, werd vervolledigd door Jesse Buckley (drums) en John Moseman (gitaar). Het was een periode waarin veel bands uiteenvielen en jongeren de straight edge levenswijze achter zich lieten. Karl Buechner en zijn band gingen daarop actief straight edge promoten als een 'lifetime commitment'. De oorspronkelijke line-up hield het niet lang vol en na amper 1 show in Utica New York, besliste Rose om op te stappen. Buechner gaf echter niet op, maakte de switch van bass naar vocals en ging in zee met vier bandleden van Framework: Scott Crouse (gitaar), Michael Riccardi (drum), Ben Read (gitaar) en Ian 'Bulldog' Edwards (bass). Samen brachten ze in 1992 de EP 'All Out War' uit. In de zomer van '93 volgde de 'Firestorm' EP en, na weer enkele line-up veranderingen, verscheen in '95 'Destroy The Machines', het eerste full-length album van Earth Crisis. Het zou voor Victory Records ook uitgroeien tot het best verkopende album ooit.

Tim Scott

Rijzende Populariteit & Breakup (1996-2001)

Het tweede studioalbum 'Gomorrah's Season Ends' uit 1996 was complexer en meer metalcore dan hun vorige werk. Het was echter wel een succes en Earth Crisis werd gevraagd om aan te treden op Ozzfest. Hun groeiende populariteit ging de grotere platenlabels niet onopgemerkt voorbij en een deal met Roadrunner Records werd getekend. Onder het nieuwe label kwam in 1998 'Breed The Killers' uit. Uiteindelijk zou Earth Crisis terugkeren naar Victory Records en in 2000 het album 'Slither' releasen: een album dat op nu metal gericht was en geen succes bleek te zijn. Alvorens te splitten in 2001 bracht de band nog een coveralbum 'Last Of The Sane' uit (met o.a. covers van Slayer, Led Zeppelin en The Rolling Stones). Het zware tourleven werd er te veel aan voor sommige bandleden en na een afscheidshow op Hellfest in Syracuse werd Earth Crisis opgedoekt.

Nieuwe Start & Albums (2007 - Huidig)

Op 27 januari 2007 speelde Earth Crisis op het Maryland Metal And Hardcore Festival. Hoewel het oorspronkelijk was gepland als een eenmalig concert, volgden daarna Amerikaanse en Europese data. Anderhalf jaar later, 10 september 2008 om precies te zijn, werd aangekondigd dat de band had getekend bij Century Media. Earth Crisis dook de studio in en op 20 april 2009 verscheen 'To The Death'. Een Amerikaanse en Europese tournee volgde nadien ter ondersteuning van het nieuwe album. Hierna zouden nog twee studioalbums volgen: 'Neutralize The Threat' (2011) en 'Salvation Of Innocents' (2014).

Earth Crisis / Revelation Fest

Bandleden Earth Crisis

Karl Buechner (Vocals)
Scott Crouse (Guitar)
Ian "Bulldog" Edwards (Bass)
Dennis Merrick (Drums)
Erick Edwards (Guitar)

Discografie Earth Crisis

All Out War (EP) (1992, Conviction Records)
Firestorm (EP) (1993, Victory Records, re-released 1995)
Destroy The Machines (1995, Victory Records)
Gomorrah's Season Ends (1996, Victory Records)
Breed The Killers (1998, Roadrunner Records)
Slither (2000, Victory Records)
Last Of The Sane (2001, Victory Records)
To The Death (2009, Century Media Records)
Neutralize The Threat (2011, Century Media Records)
Salvation Of Innocents (2014, Candlelight Records)
The Discipline (EP) (2015, Bullet Tooth Records)

Bronnen & Informatie

Facebook Facebook Twitter Instagram


Videoclip ‘Total War'


Videoclip ‘To Ashes'


TAGSIeperfest | MetalRage Belgium