Amon Amarth

Zweeds Death Metal Ensemble Maakt Album Release 'Berserker' Bekend (03/05/2019)

TUMBA/ZWEDEN – De Zweedse death metal band Amon Amarth zal haar nieuwe album ‘Berserker’, uitbrengen op 3 mei 2019 via Metal Blade Records. Het is meteen het elfde full-length album voor de metal grootmacht uit het hoge Noorden. ‘Berserker’ werd opgenomen in de Sphere Studios (Noord-Hollywood, Californië) met producer Jay Ruston (o.a. Anthrax, Steel Panther, Uriah Heep en Stone Sour). Ondertussen heeft de band al een eerste single ‘Raven’s Flight’ uitgebracht. De bijhorende videoclip kan je onderaan dit artikel terugvinden. Vanzelfsprekend zal ‘Berserker’ in verschillende formats beschikbaar zijn: Digitaal (Spotify, iTunes, …) CD, vinyl (o.a. ook een gekleurd ‘Splatter’ exemplaar), tot tal van deluxe en collector edities (o.a. een Collectors Box Bundle met t-shirt, 2 vinyl uitgaves, Digipak CD, patch en … een schild!).

Amon Amarth

Johan Hegg & De Aanpak Van ‘Berserker’

"Voor mij is dit Amon Amarth 2.0", vertelt Johan Hegg (vocals). "Ik denk dat we onszelf de ruimte hebben gegeven om andere aspecten, van onze muzikaliteit, te ontdekken en wie we zijn als band. Als je tevreden bent met waar je bent, wat voor zin heeft het dan om verder te gaan? We zijn altijd bezig met het bedenken van nieuwe ideeën en het zoeken naar nieuwe manieren om de zaken beter aan te pakken: grotere en betere shows op poten te zetten en proberen om elk aspect van wat de band is te verbeteren. We willen blijven groeien en dit zolang we de mogelijkheid hebben om dit te doen, want dat is 'the best fucking job in the world’".

"Het vorige album (Jomsviking, 2016) was een conceptalbum, maar we wilden niet in een situatie terechtkomen waarbij dit voor elk album een constante wordt," gaat frontman Johan Hegg verder. "We wilden daar vanaf stappen en meer diversiteit aan de dag brengen. De ideeën haalde ik uit tal van verschillende zaken, maar voornamelijk uit geschiedenis en mythologische bronnen. Soms krijg je ook gewoon iets in je hoofd en hoeft er geen grotere betekenis achter te zitten - soms is het gewoon een geweldige metal-songtekst, die past bij een geweldig metal nummer. En dit ZIJN geweldige metal nummers!"

Amon Amarth

Johan Hegg & 'The Berserker At Stamford Bridge'

Hegg vertelde het tijdschrift Revolver Magazine dat de enige songtekst die hij had voordat de muziek klaar was, een nummer was dat de titel 'The Berserker At Stamford Bridge' was. "Een vriend van mij vertelde me over het verhaal en zei dat ik er een songtekst over moest schrijven. Ik vond het een geweldig idee was, omdat het zo'n geweldig verhaal is," zegt Hegg. "Het verhaal speelt zich af aan het einde van het Vikingtijdperk (25 september 1066). De Vikingen bevinden zich in Engeland en zijn zeer succesvol in het verslaan van de Engelsen omdat, wat de Vikingen beter deden dan de Engelsen, is dat ze zich snel verplaatsen tijdens de nacht. Maar in de 'Slag om Stamford Bridge' gebruikten de Engelsen dezelfde tactiek tegen hen, waren de Vikingen verrast en werden ze overrompeld. De Vikingen waren te ver verwijderd van hun bevoorradingsschepen en dus moesten ze zich terugtrekken. Ze waren ongeveer 3.000 man sterk, maar de Engelsen waren met zo'n 15.000. Dus trokken de Vikingen zich terug bij Stamford Bridge en, om het Engelse leger te stoppen, stuurden ze één enkele krijger op de brug: ‘The Berserker’."

Hier stopt het betoog van Johan Hegg, maar Torrid Belgium zocht wat extra informatie op om het verhaal compleet te maken. Het verliep, volgens de overlevering, als volgt: volgens de ‘Anglo-Saxon Chronicle’ werd de brug lang verdedigd door een enorme Viking die veertig Engelsen doodde. De Viking vocht met een bijl en zwaaide en hakte ermee in het wilde weg. Hij sneuvelde pas toen een soldaat een bootje vond en ongemerkt de rivier kon afvaren tot onder de brug en de Viking door een gat in het houten brugdek aan zijn speer reeg.

Beknopte Biografie ‘Amon Amarth’

Opgericht in 1992, knokte Amon Amarth zich op tot een vooraanstaande moderne metal grootheid. Meedogenloos toegewijd aan het creëren van nieuwe muziek en er mee op tournee te trekken, bouwde de Zweedse band gestaag een ontegensprekelijke reputatie op als een alles verwoestende live act. In de loop van de jaren bleef hun erkenning stijgen door de live opnames die de wereld rond gingen. Vanaf het begin van het nieuwe millennium was Amon Amarth niet meer te stuiten. Baanbrekende releases zoals 'With Oden On Our Side' (2006) en de ondertussen legendarische opvolger 'Twilight Of The Thunder God' (2008) hebben hun populariteit binnen de metal wereld alleen maar aangesterkt, terwijl hun podium shows bij elke nieuwe tournee evolueerden tot heuse spektakelstukken. Dit alles en veel meer werd vastgelegd in een recente live dvd en documentaire over de band 'The Pursuit Of Vikings: 25 Years In The Eye Of The Storm'. Deze release plaatst een stijlvolle zegel op een van de meest onwaarschijnlijke succesverhalen van de moderne muziek.

Ondertussen zijn we in 2019 beland en Amon Amarth (bestaande uit: zanger Johan Hegg, gitarristen Olavi Mikkonen en Johan Söderberg, bassist Ted Lundström en drummer Jocke Wallgren) is klaar om een nieuw succesvol hoofdstuk aan haar verhaal toe te voegen. Het uitstekende nieuws is dat het elfde studioalbum van de band, dat de toepasselijke naam 'Berserker' draagt, gegarandeerd alle kritische metalfans de mond zal snoeren. Het album bevat 12 Viking metal songs die bulken van de onweerstaanbare melodieën, uitspattingen van wreedheid en momenten van wervelend en dynamisch drama. Het is het resultaat van een onuitputtelijke creativiteit en een collectief verlangen om, zonder compromissen, te blijven groeien en vooruit gaan.

Berserker Album

Tracklisting 'Berserker'

01. Fafner's Gold
02. Crack The Sky
03. Mjolner, Hammer Of Thor
04. Shield Wall
05. Valkyria
06. Raven's Flight
07. Ironside
08. The Berserker At Stamford Bridge
09. We Can Set Our Sails
10. When Once Again
11. Wings Of Eagles
12. Into The Dark

Record Label

Metal Blade Records

Bandleden Amon Amarth

Johan Hegg (Vocals)
Ted Lundström (Bass)
Johan Söderberg (Gitaar)
Olavi Mikkonen (Gitaar)
Jocke Wallgren (Drums)


Bronnen & Informatie

Amon Amarth Website Amon Amarth Facebook Amon Amarth Twitter Amon Amarth Instagram Amon Amarth Youtube


Videoclip ‘Raven's Flight'


TAGSIeperfest | MetalRage Belgium