Crossroads

Reizen Door De Middeleeuwen (27/09/2019 - 29/03/2019)

BRUSSEL - Na Amsterdam, Bonn en Athene verwelkomt het Kunst & Geschiedenis Museum te Brussel de 'Crossroads - Travelling Through The Middle Ages' (Reizen Door De Middeleeuwen) tentoonstelling. Zes maanden lang kan je terecht aan het Jubelpark om deze grote verscheidenheid aan unieke en uitzonderlijke objecten, ontworpen met verschillende materialen en technieken, uit heel Europa te bewonderen. Ze stammen allemaal uit de periode die in de volksmond bekend staat als 'The Dark Ages' (De Donkere Middeleeuwen). Of het effectief zo’n donkere periode in de geschiedenis was, kan je tussen 27 september en 29 maart 2020 ontdekken.

Museum K&G / Jubelpark

Van Late Oudheid Tot Vroege Middeleeuwen (ca. 300-1000)

Mensen die migreren over lange afstanden, nieuwe politieke structuren, klimaatverandering, religieuze conflicten, veranderende markten, ... . De turbulente tijden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen (ca. 300-1000) vertonen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden kunnen denken. In West-Europa wordt deze periode vaak de 'donkere middeleeuwen' (Dark Ages) genoemd. Talrijke historische bronnen en artefacten bewijzen echter dat er in deze periode veel uitwisselingen en contacten waren: reizen, handel, diplomatie en gewapende conflicten ... . Diverse artefacten, gaande van Merovingische sieraden tot perkament handschriften met runes en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven onthullen deze culturele uitwisseling.

Reizen Door De Middeleeuwen - Europa In Beweging

Na de val van het Romeinse Rijk wordt Europa ondergedompeld in eeuwen van achteruitgang en verval. Dat is toch wat heel wat mensen denken over de periode tussen circa 300 en 1000 na het begin van onze tijdrekening, de 'donkere' middeleeuwen. In deze expo willen historici dit beeld bijstellen en werpen ze nieuw licht op deze boeiende periode. Ga mee met Avaren, Franken, Merovingers, Byzantijnen, Egyptenaren en Vikingen op reis door de vroege middeleeuwen!

In 476 n.o.t. wordt de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk, Romulus Augustulus ('Augustulus' kan worden vertaald als 'het keizertje'), afgezet door Odoaker, leider van Germaanse huurlingen. Dit betekende echter niet het einde van de antieke erfenis. Evenmin vergleed West-Europa in totale chaos na het verdwijnen van het Romeinse imperium. In onze contreien breekt een periode aan van verandering en dynamiek waarbij door handel, uitwisseling en wederzijdse beïnvloeding nieuwe culturen en identiteiten vorm kregen. De klassieke erfenis leeft op sommige plaatsen gewoon door.

Euphemia': Koptische mummie (6e eeuw)

Meer Dan Enkel Centraal-Europese Geschiedenis

Crossroads is echter meer dan een overzicht van hoe het er in onze contreien aan toeging. Je ontdekt er ook de grafkamer van een 6de eeuwse Koptische mummie. Begrafenisrituelen vertellen veel over hoe mensen kijken naar het leven en naar de dood. Via een grafveld met grafstenen en tal van recente archeologische vondsten wandel je de grafkamer van de mummie 'Euphemia' binnen. Deze 6de eeuwse Koptische mummie en haar graf inboedel werd het voorbije jaar overigens grondig gerestaureerd. Ook de Vikingen komen aan bod. We kennen de Vikingen als plunderaars die met hun rooftochten onze streken onveilig maakten. Maar klopt dit beeld wel? Via een aanlegsteiger ga je aan boord van een nagebouwd Vikingschip en ontdek je alles over deze beruchte krijgers!

Daarnaast is er ook een 'ArcheoHotSpot'. Ben je een archeoloog in het diepst van je gedachten? Grijp dan zeker je kans! Tijdens de expo kan je op welbepaalde momenten (hou de website en sociale media in de gaten!) terecht in de 'ArcheoHotSpot', waar je zelf aan de slag kan met echt archeologisch materiaal of al je vragen kan stellen aan archeologen, archeobotanisten, antropologen en archeozoölogen!

Praktische Informatie

Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10 - 1000 Brussel
info@kmkg.be
+32 (0)2 741 73 31


Bronnen & Informatie

Crossroads / K&G Website Crossroads / K&G Facebook Crossroads / K&G Twitter Crossroads / K&G Instagram


TAGSIeperfest | MetalRage Belgium